��oj 492   18.10.2016
линкови контакт
Најнов број
Импресум
Маркетинг
Архива
Пребарај
Според доказитe произлезе основано сомнение дека откако правното лице ДТУ "Финзи" ДООЕЛ Скопје извршило увоз на опремата од правното лице од Велика Британија и од страна на тоа правно лице со увозот биле доставени и фактурите за опремата до Финзи, на вкупен износ од 1,45 милиони евра. Истата опрема ДТУ "Финзи" ДООЕЛ Скопје, ја префактурирала спрема МВР, на вкупен износ од 2 милиони евра, и така ја препродала опремата на МВР на РМ
Најголемата германска банка ја потресуваат најголеми проблеми во нејзината историја. Сега пари бараат од државата банкари кои се колнеа дека тоа нема да го прават никогаш. Банката е вмешана во околу 7.800 правни спорови во светот
Нам не ни треба Кинески ѕид за да се одбраниме од "надворешните влијанија". Доволна е ограда која ќе се држи на клинците на сн емождениот "патриотизам" а содржана во лозунгот "Ова е твоја земја, ти одлучуваш
МАКЕДОНИЈА
Ако комесарот Хан дојде за да го зацементира датумот за избори, тој задоцни. Во тој поглед тој немаше добри предсознанија или дојде во ептен формална посета. Доколку пак дојде да реализира некој предлог во она што се нарекува "цајтнот", не видовме чиста и експлицитна намера за такво нешто. Гостинот од Брисел ја повтори вистината за себе дека во најблага критика кон него тој не може да се претстави како човек со идеја и цврсти принципи а во најлошата оценка секако би минал како необјасниво пристрасен политичар
Експерти признаваат дека Европа по референдумот во Британија нема да биде иста, и треба да се реформира, но на регионот местото му е во европското семејство
Полуострувот не смее да биде простор на било каква нестабилност. Тоа пред се треба да се стори со контролирање на бегалската криза, ама и со избегнувањ на економски турбуленции
Кога ќе си посака експремиерот си ги зголемува пензиите и тоа секогаш без основ. Така е и овој пат, во пресрет на изборите
Гевгелиските објекти прогласени за културното наследство на МК во распад. Од 18 објекти на културно наследство во Гевгелија и населените места само 4 (четири) добија нова фасада, или урбана опрема, а останатите се во распад
Напливот на десничарски идеологии во Европа, Балканот не може лесно да го голтне - нема слободни медиуми и силни невладини организации кои би влијаеле на политичките движења, смета ексамбасадорот Никола Димитров
Бугарскиот политичар Рашидов деновиве објаснува во бугарските медиуми дека на македонската министерка за култура и предложил изградба на обединувачки споменик на врвот на Ниџе планина. Колкумина чуле кај нас за ова? Според Вечер тој минатата недела си дозволил и да и посака на домаќинката да остане на нејзиното место, имала многу идеи
Што претставува барањето до новинарите да пишуваат "убави" приказни? И како тоа таквите приказни би довеле до тоа "благосостојбата да се подигне на повисоко ниво"? Овде ќе се обидеме да одговориме дали изнасиленото производството на "убави" приказни во новинарството води кон автоцензура и тоа преку примерот на Русија и состојбите со професијата во оваа земја
Ете, сите тие егзархисти, патријархисти и ачик-србомани се клима, сонце и наѓубрена почва за "ужасната катастрофа" која, во мирнодопски услови, се повтори по сценарио, режија и главна улога на пастир Неколае Груеску. Едно "валкано боксерче" (М. Велиновска) во првата младост кое дотурка до премиер на државичето Македонија. Исти ужаси. Иста катастрофа како во 1903
Независно што изборите се во декември, новата влада може да ги сервисира потребите на граѓаните и со времен буџет. Нема никаква логика премиер во заминување да ја планира буџетската политика на новата влада и на новите министри. За тоа нема мандат од граѓаните
РЕВИЈА
Њусвик издаде посебен прилог за магијата на писателката Роулинг и нејзнииот литературен јунак Хари Потер
Можеби патот до Црвената планета е е изводлив, но пред мисијата на Црвената планета се исправени бројни предизвици
Дилан е првиот кантавтор кој ја доби Нобеловата награда за литература и првиот Американец кому после Тони Морисон, односно од 1993 година, кому му е доделено ова признание
СВЕТ
Младен Грујичиќ веќе се прогласи за победник, додека Ќамил Дураковиќ најавува жалба поради изборни манипулации
Во Самсунг буквално огнот е стигнат до покривот. Но, тоа воопшто не значи и дека огромниот концерн е во опасност
Ристо Поповски
АЛЕКСАНДАР ЛИТОВСКИ
НИКИЦА КОРУБИН
АТАНАС ВАНГЕЛОВ