Никогаш порано никој не се грижеше за гравот. А денес… „Зошто оваа храна е толку популарна во пандемијата
ДЕЈВИД БЕЛАНИ
Тим Мек Грејви работи со грав повеќе од 30 години, но кога неодамна влегол во продавница во Пулман, Вашингтон, видел нешто што досега не го сторил: празни полици каде што гравот инаку би стоел.
„Во една смисла, тоа беше остварување на сонот“, рече Мекгрејви, кој раководи со трговска група на лозари и продавачи на зеленчук, меѓу кои сигурно се и трговцитете со грав.
Бидејќи пандемијата на коронавирус го мачи секојдневниот живот низ САД, на Американците имаат потреба од долготрајна храна, како што се тестенините, оризот, конзервираното месо, па дури и овес-млеко. Сепак, зголемената побарувачка за грав се издвојува како особено моќен симбол на вознемиреност и неизвесност. За некои производители, оваа ненадејна популарност на претходно целосно потиснатите мешунки е нешто надреална.
Никогаш никој не се грижи за гравот “, вели Стив Сандо, сопственик на полиња со грав во Калифорнија. „Тоа е само шокантно. Порано бев најосамен човек на пазарот “.
Трескавиот откуп во последните неколку недели се прошири на сите мешунки, вклучувајќи леќа, грашок и се разбира грав. Производителите кои пакуваат мешунки за скок од 40 проценти во продажбата, вели Мекгрејви.
Goya Foods има поголем обрт од кога било досега: продажбата на црн и пинто грав, како и на други конзервирани производи, е зголемена за дури 400 проценти.
„Доживеав земјотреси и урагани, но ова е првпат да го видам ова“, вели Боб Унају, претседател на Гоја Фудс.
Голем број фабрики за конзервирање вработуваат нови работници или воведоа дополнителни смени заради зголемената побарувачка.
Ранчо Гордо на Стив Сандо обично добива по 150 до 200 нарачки на ден; На 14 март беа примени дури 1.689. Следниот ден, уште 1.450.
„Ние не сме подготвени за тоа“, рече Сандо.
Тој, исто така, во магацините воведе ноќна смена, опфатена со привремени работници. Тој на купувачите им најави можни одложувања од три или четири недели.
„Јас воопшто не уживам во тоа, искрено“, додаде Сандо. „Ова се должи на стравот. Продажбата е голема, но храната треба да биде нешто што ве тера да се чувствувате добро “.
Мешунките се, од многу причини, совршена храна во моментот. Тие се ефтини и нутриционистички богати, а во зависност од условите во кои се чуваат, лименките може да останат јадење до две години.
„Леќата сè уште беше пронајдена во египетски гробници – таа продолжи да расте“, вели Мекгрејви.
Популарноста на грав почна да расте уште пред коронавирусите. Потрошувачката на САД порасна на четири килограми по глава на жител во последните години од три килограми во 2015 година, според официјалните бројки. Професионалниот грав е особено ценет за нивната широка употреба. „Што и да е, вкусно е“, вели Георг Бренан, автор на готвачот Француски грав. „Ова е на некој начин можност за луѓето кои френетично купуваат грав да откријат нови вкусови“. Гравот има ексклузивна енергетска вредност, но ги содржи сите основни аминокиселини. Покрај тоа, таа исто така содржи лецитин, како и минерали како што се калиум, калциум, железо, фосфор, магнезиум, цинк и натриум. Тој е одличен извор на протеини, многу малку маснотии, не содржи заситени масни киселини, ниту холестерол.
Гравот има исклучителна енергетска вредност, а ги содржи речиси сите есенцијални аминокиселини.
Освен тоа, содржи и лецитин, како и минерали како калиум, калциум, железо, фосфор, магнезиум, цинк и натриум. Претставува одличен извор на протеини, со многу малку масти, не содржи заситени масни киселини, ниту пак холестерол.
Испитувањата докажуваат дека луѓето кои јадат грав имаат 22% помал ризик од прекумерна тежина и е поголема веројатноста да имаат помал обем на струк отколку луѓето кои не јадат грав.
Гравот е богат со растворливи влакна кои го забавуваат варењето и ве прави подолго време да се чувствувате сити. Една чаша (250 г.) варен црвен грав на пример обезбедува 60% од потребната дневна вредност на диетални влакна.
Според научните испитувања за јавно здравство во Хардвард кои се извршени на околу 90 000 жени на возраст од 26 до 46 години, оние кои јаделе барем двапати неделно грав и леќа имаат за 25 проценти помал ризик да заболат од канцер на дојка во споредба со оние жени кои го јадат еднаш месечно.
Една неодамнешна австралиска студија покажала дека исхраната богата со протеини и растворливи влакна може да помогне да се спречи високиот крвен притисок и да ја подобри контролата на истиот. Истражувачите ги сугерираат мешунките како начин да се зголемат хранливите материи во вашата дневна исхрана.
Гравот е од особено значење во исхраната на лицата со дијабетес бидејки котира ниско на гликемиската ранг листата, што значи не предизвикува скок на шеќерот во крвта, како рафинираните зрна и белите пецива од нив, а бидејќи е богат и со диетални влакна го одржува организмот подолго време сит, без непотребно гладување.
Гравот и генерално, мешунките, се богат извор на протеини, 26 проценти од нивната вкупна калориска вредност се препишани на протеини, поради што ги прават добар избор за протеинска храна за вегетаријанците и веганите. Доколку мешунки се искомбинираат со некоја житарка како овес или јачмен нудат комплетен протеински оброк.
Гравот содржи и витамини и тоа фолна киселина, тиамин, пиридоксин (Б6), витамин К, рибофлавин (Б2), пантотенски киселини и ниацин (Б3).
Можеме да кажеме дека гравот е суперхрана бидејќи содржи диетални влакна, протеини и антиоксиданти. Токму поради споменатите вредности, исклучително поволно делува на нашето здравје. Го намалува холестеролот, го регулира шеќерот во крвта и производството на инсулин бидејќи има низок глихемиски индекс и сложени јаглехидрати кои се варат полека, добар е за здравјето на системот за варење и штити од рак, особено од рак на дебелото црево.
Со оглед на тоа дека сите видови на грав содржат многу малку маснотии и калории, се препорачува да се конзумира почесто, а ова особено важи за луѓето кои страдаат од дијабетес и за оние кои сакаат да ја регулираат својата телесна тежина.
Гравот докажано го намалува и ризикот од срцеви болести поради веќе споменатата ниска содржина на масти, и пред се на заситени и транс-масти. Но, ни тоа не е се. Гравот изобилува и со фолна киселина која е исклучително важна за бремените жени, а поволно делува и на менталното здравје поради витаминот тиамин кој учествува во производството на енергија и во синтезата на ацетилколин, невротрансмитер за памтење.
Ако сакате да го скратите процесот на подготвување на сувиот грав и директно го ставите во вода да се вари, високата температура на водата ќе делува само на површинскиот слој од зрната кои ќе бидат рехидрирани (освежени), додека внатрешноста ќе остане сува и брашнеста, па со самото тоа и невкусна. Затоа, задолжително оставете го гравот во вода добро да се накисне пред да го варите. Освен што ќе биде многу повкусен, процесот на киснење исто така ќе влијае и на разложување на сложените хемиски соединенија кои ги претставуваат оглиосахаридите, односно шеќерите кои организмот не може да ги свари, па така ќе ја избегнете и надуеноста после конзумирањето на гравот. Најдобро е да се остави гравот да се кисне 24 часа, потопен во солена вода на ниска температура, а после киснењето, потребно е гравот добро да се измие пред да се подготвува.
Гравот има неутрален вкус кој може да се комбинира со голем број намирници и зачини, а бидејќи е достапен во текот на целата година, неговата примена во кујната е навистина широка. Гравот може да се свари, може да се запече или да се користи во салати, и ова се само неколку од многуте комбинации.
Гравот е едногодишно растение од фамилијата мешунки која во Европа дошла од Америка во 16-от век, и тоа заедно со пченката и компирот. Во принцип разликуваме два типа на грав: млад и сув. Младиот грав е достапен само неколку месеци во годината, додека сувиот можете да го купите во секое време. Гравот е можеби и најпознатата мешунка која се развила во голем број на различни видови, а постојат и исто толку многу начини на кои може да се подготви за конзумација. Гравот содржи и витамини и тоа фолна киселина, тиамин, пиридоксин (Б6), витамин К, рибофлавин (Б2), пантотенски киселини и ниацин (Б3).
Состав во 100 г
Килоџули (кЈ) 1480
Протеини 22 г
Јаглехидрати 61 г
Масти 1,5 г
Диетални влакна16,4 г
Калциум 135 мг
Фосфор 420 мг
Железо 5 мг
Калиум 1040 мг
Б1 0,6 мг
Б2 0,2 мг
Б6 0,3 мг
Иако го има на нашите трпези од дамнешни времиња, дури неодамна гравот го доби заслуженото внимание благодарејќи на се поголемата популарност на здравата исхрана. Навистина можеме да кажеме дека гравот е суперхрана бидејќи содржи диетални влакна, протеини и антиоксиданти. Токму поради споменатите вредности, гравот исклучително поволно делува на нашето здравје. Го намалува холестеролот, го регулира шеќерот во крвта и производството на инсулин бидејќи има низок глихемиски индекс и сложени јаглехидрати кои се варат полека, добар е за здравјето на системот за варење и штити од рак, особено од рак на дебелото црево.
Со оглед на тоа дека сите видови на грав (бел, зелен, црвен, црн…) содржат многу малку маснотии и калории, се препорачува да се конзумира почесто, а ова особено важи за луѓето кои страдаат од дијабетес и за оние кои сакаат да ја регулираат својата телисна тежина.
Гравот докажано го намалува и ризикот од срцеви болести поради веќе споменатата ниска содржина на масти, и пред се на заситени и транс-масти. Но, ни тука не е крајот. Гравот изобилува и со фолна киселина која е исклучително важна за бремените жени, а поволно делува и на менталното здравје поради витаминот тиамин кој учествува во производството на енергија и во синтезата на ацетилколин, невротрансмитер за памтење.